Over Sterre Delemarre

Mijn naam is Sterre Delemarre. In de fotografieprojecten komen mijn passies bij elkaar:

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam met als ‘achtertuin’ het Amsterdamse Bos. Mijn vader, een enthousiast amateurfotograaf, bracht mij de liefde voor fotografie bij en mijn moeder de passie voor de natuur. Van hen beiden kreeg ik maatschappelijke betrokkenheid met de paplepel ingegoten.

Sinds 1983 woon ik in Deventer. Na mijn studie milieukunde aan Nieuw Rollecate werkte ik meerdere jaren als milieucommunicatieadviseur. In mijn vrije tijd organiseerde ik veel natuur-en milieueducatie voor kinderen en jongeren. Ook trainde ik vrijwilligers daarin. De fotografielessen tijdens mijn studie gaven mij een impuls om mij te gaan verdiepen in fotografie. Ik volgde fotografiecursussen en in 1995 deed ik het oriëntatiejaar fotografie bij Academie Amsterdam. Daarna leerde ik het vak in de praktijk bij een beroepsfotograaf.

Foto: Vincent Nijhof

Foto: Vincent Nijhof

In 2010 zette ik samen met natuur- en milieucentrum De Ulebelt het eerste grote natuurfotografieproject op voor kinderen in Overijssel. In 2011 kreeg ik de opdracht van de Provincie Overijssel voor het EigenKracht-fotoproject in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Vanaf dat moment ben ik mij gaan focussen op maatschappelijke fotografieprojecten en -workshops voor kinderen.

In samenwerking met diverse projectpartners heb ik grote fotografieprojecten – op meerdere locaties, over langere periodes gerealiseerd. Maar ook kleinschalige activiteiten zoals workshops voor schoolklassen. De thema’s verschillen, de rode draad is altijd maatschappelijke impact. Fotografie is daarbij een middel.

In 2019-2020 volgde ik de training ‘Kunstvakdocenten vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK)’. Dit richt zich op ondersteuning van scholen bij culturele projecten en het ontwikkelen van visie op kunst- en cultuureducatie.

Vanuit de fotoprojecten voor jonge mantelzorgers kreeg ik de vraag of ik ook iets zou kunnen betekenen voor mensen met beginnend geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Samen met Evenmens zette ik fotoprojecten op in de Ontmoetingscentra en sindsdien heb ik ook deze doelgroep mijn hart gesloten.

Eigen werk

En mijn eigen fotografie? Hieronder treft u een aantal foto’s aan uit mijn portfolio.

Laat u meevoeren door de wereld van de bijzondere details en verwonderen door de ongekende schoonheid direct om ons heen.

Klimmende Winde

Klimmende winde

Klimmende Winde

Papaver

Sneeuwklokje

Vergeet-me-nietje

Papaver

Papaver

Tulp

Echte tulpenboom

Tulp

Klavertje vier

Gebroken hartje

Clematis

Judaspenning

Ooievaarsbek

Bergamot

Lampionplant

Toverhazelaar

Cantharel – Hanekam

Koraalzwam

Onbekend

Spekzwoerdzwam

Graskleefsteeltje

Gele stekelzwam

Gele stekelzwam

Spechtinktzwam

Cantharel

Grote stinkzwam

Rodekoolzwam

Pijpknotszwam

Rodekoolzwam