Flash!-JMZ
(EigenKracht-fotografie jonge mantelzorgers)
Als je goed weet wat jou kracht geeft, kan je deze kracht ook oproepen als het (tijdelijk) minder met je gaat. Met het project Flash!-JMZ laten wij jonge mantelzorgers ervaren waar hun eigenkracht zit en zetten wij deze kinderen en jongeren in het zonnetje.
Flash!-JMZ is winnaar van de Alice van Laarprijs 2021, een prijs voor het meest innovatieve project ter ondersteuning van jonge mantelzorgers.
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. Zij zorgen voor of maken zich zorgen over een ziek of beperkt gezinslid. Denk hierbij aan ouders, broertjes en zusjes en af en toe opa of oma. Deze zorgen hebben zij langere tijd achter elkaar, meerdere uren per week. In deze situaties moeten zij soms veel in het huishouden doen of krijgen zij minder aandacht. Hier hebben zij vaak veel last van.
Tijdens de fotografieworkshops fotograferen kinderen/jongeren iets dat hen in het dagelijks leven kracht geeft. De mooiste foto van elk kind wordt geprint op canvas, voorzien van voornaam en quote. Hiervan wordt een expositie georganiseerd waarbij de kinderen, familie en vrienden worden uitgenodigd.
In 2018 heb ik samen met Carinova Mantelzorg Ondersteuning en K&E Advies een fotografieproject Eigen Kracht georganiseerd in de gemeenten Ommen, Hardenberg, Staphorst, Deventer en Raalte. Met alle Jonge Mantelzorg Organisaties in Overijssel (Evenmens, Zwolle Doet, CIZ Twente en Carinova) zetten we deze succesvolle aanpak in 2020 -2021 voort met het project Flash!-JMZ.
Aan Flash!-JMZ is onderzoek gekoppeld om te komen tot een verdraagbare methodiek en structurele inpassing in ondersteuningstraject van jonge mantelzorgers. Daarvoor werken we met leergemeenschappen waarin ook ketenpartners zoals gemeenten, onderwijs en jongerenwerk deelnemen. Dit onderzoek wordt aangestuurd door Emiel Copini. De opgedane ervaringen verwerken we tot een handboek
Flash!-JMZ deed bovendien mee aan de werkplaats “Weten wat werkt in jouw praktijk”. Met deze werkplaats wil het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) bij 10 verschillende interventies kijken hoe je effectiviteit van kunst- en cultuurprojecten in het sociale domein kan monitoren en vastleggen, en daarmee de maatschappelijke meerwaarde van kunst- en cultuur(educatie) aan te tonen.
Flash!-JMZ is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.