Nieuwe diersoort ontdekt

Leerlingen van basisschool de Kleine Planeet uit Deventer hebben een heel bijzonder dier gevonden op landgoed De Haere. Ze hebben het zelfs op de foto kunnen zetten! Stichting IJssellandschap, Annelies Heimensen van Kexpo en fotograaf Sterre Delemarre organiseerden samen het project “Nieuwe Diersoort Ontdekt”, een project om kinderen op een hele bijzondere, creatieve manier natuur te laten beleven.

Annelies en Sterre willen kinderen een intense ervaring in de natuur op laten doen, een ervaring die hen hun hele leven bij blijft. Zij bedachten daarom dit project. Stichting IJssellandschap omarmde het initiatief. Samen realiseerden zij het project voor drie middenbouw-groepen van de Kleine Planeet op landgoed De Haere. En dat sloeg aan. “Dit was de leukste buiten les”, was de reactie van één van de kinderen.

Als de kinderen op het landgoed komen krijgen zij een “echte” krant met het volgende artikel: “Tijdens boswerkzaamheden is bij landgoed De Haere een onbekende diersoort aangetroffen in een stuk vergane boomstronk. Nog nooit eerder is er zo’n bijzonder beest gezien. Het lijkt op geen enkel ander dier. Natuurfotografen uit de hele wereld staan te popelen om het op de foto te zetten. Alle Nederlandse biologen willen weten hoe deze nieuwe diersoort er uit ziet. De telefoon staat dan ook roodgloeiend bij directeur Judith Snepvangers van IJssellandschap.”

Vervolgens gaan de kinderen op zoek naar plekken op het landgoed De Haere waar dit onbekende dier zou kunnen wonen. Hiervan maken zij foto’s. Helaas kunnen ze het dier niet vinden. Dan maken we hem toch zelf! Hoe zal het eruit zien? De kinderen gaan aan de slag met natuurlijke materialen en hun fantasie. De fantasiedieren brengen de kinderen vervolgens tot leven in de werkelijkheid. Zij maken foto’s voor een ‘green screen’. Met een app op de iPad filteren ze de groene achtergrond weg en zetten ze het dier in de foto’s die zij gemaakt hebben op het landgoed. Verbeelding en werkelijkheid worden hierdoor één.